Vasárnapi doboz - avagy egy megoldás a ,,rendetlen gyerekek ügyére"

családi cél, gyermeknevelés, kupi, otthon, rend, rendrakás, szülővé formálódás -

Vasárnapi doboz - avagy egy megoldás a ,,rendetlen gyerekek ügyére"

Mind ismerjük az egyik örök dilemmát, mit csináljunk a rendetlenséggel és a kupival otthon, a gyerekek szobájában?

Hogyan segítsünk nekik, rendszerető gyermekké, kamasszá, majd felnőtté válni. Hiszen mi már tudjuk, mennyivel könnyebb úgy az élet, ha mindennek megvan a helye arról nem is beszélve, mennyivel jobban érzi magát az ember egy tiszta, rendezett környezetben, legyen szó az otthonunkról, a táskánkról, az autónkról vagy akár a munkahelyi asztalunkról. Na jó és valljuk be, mi is unjuk már az újra és újra termelődő, soha meg nem szűnő kupit néha :)

Na de ez a téma is olyan, hogy annyi mindent lehet olvasni róla, főleg, ha az ember - vagyis az emberfeletti képességekkel rendelkező SZUPERANYA - próbálja ezt beilleszteni valamely nevelési módszertan keretei közé, megideologizálva minden mozzanatot a pozitív megerősítéssel, figyelembe véve az elvet, hogy hagyjuk a gyermeket szárnyalni, ,,önmagának lenni", stb.. :)

A napokban került a kezembe Feldmár András: Hogyan lesz a gyermekből felnőtt? című könyve. Ebben találtam egy nagyon jópofa ötletet, ami jó kis módszernek tűnik:

skandináv finn svéd norvég dán oktatés gyerek nevelés gyermek nevelés pedagógia oktatási modell iskola modell tanítás szünet órák órarend felvételi eljárás hova irassuk a gyereket felmérő pontszám kúszás mászás mozgás fejlődés átfordulás hason fekvés háton fekvés fejlesztés rendrakás gyerekszoba

Feldmár András azt mondja, semmiképp se morogjunk gyermekünkkel, és legfőképp ne kezdjünk bele ,, a klasszikus már EZERSZER elmondtam mondókába".

,,Sose mondj el semmit ezerszer egy gyereknek. Inkább ne mondj semmit, és leld örömödet benne úgy, ahogy van! Éppen ez a szeretet egyik legegyszerűbb meghatározása: örülni a másiknak, ahogy ő van."

Persze Neked is jogod van élvezni a tiszta, rendes otthonod szépségét, de hogyan is tedd mindezt úgy, hogy mindeközben nem avatkozol, bele tolakodó modon gyermeked életterébe?

Feldmár erre kiváló példát ajánl, Virginia Satir családterapeuta ,,vasárnapi doboz" módszerét:

skandibaby rendrakás neveés módszer ötlet rendetlenség

Végy egy zárható dobozt. Az egész családdal megegyezésben meg kell határozni egy időpontot, pl. minden este 6 órát. 

,,Minden nap este 6 órakor körbejárjuk a közös tereket és bármi, ami nincs a helyén az a dobozba kerül. Azt pedig vasárnapig nem lehet kinyitni. Nagyon fontos, hogy ez csak akkor működik, ha a szülőkre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a gyerekekre. Ha apa töltőtolla marad olyan helyen, ahol semmi keresnivalója, akkor az is megy a vasárnapi dobozba."

Ez a módszer nekünk tetszik, mert amellett, hogy nem utolsó sorban segít rendben tartani a közös tereket, megfogalmaz egy újabb kis közös családi célt.

Játékos módon rendrakásra nevel, mindeközben pedig nem piszkálunk bele a gyerek személyes terébe sem.

A cikk forrása: Feldmár András: Hogyan lesz a gyerekből felnőtt című könyve, 36-37.o 

 

 skandináv finn svéd norvég dán oktatés gyerek nevelés gyermek nevelés pedagógia oktatási modell iskola modell tanítás szünet órák órarend felvételi eljárás hova irassuk a gyereket felmérő pontszám kúszás mászás mozgás fejlődés átfordulás hason fekvés háton fekvés fejlesztés

 


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak