#SzuperAnyaVagyok

anya, anya blogger, anyaság, blog, bloggeranya, előítéletek, szülő, szuperanyavagy, szuperanyavagyok -

#SzuperAnyaVagyok

Teljesen véletlenül találtam rá a Skandibaby #SzuperAnyaVagyok felhívására, ahol anyák írnak cikkeket, forgatnak videókat a témával kapcsolatban. Amikor megláttam a kampány első pár mondatát, miszerint  "Talán az anyákkal szemben létezik a legtöbb társadalmi elvárás és a legnagyobb ítélkezési hajlam. Szerinted is így van?"
szuper anya vagyok kampány skandibaby anyák az anyákért
Átérzem. Mint ahogy az előző bejegyzésekből kiderül, nagyon is! És végre egy felhívás, ahol a nők biztatják egymást, ezzel együtt automatikusan saját magukat is. Kezdő anyukaként még csak pár hetes tapasztalattal rendelkezek, de egy valamire rájöttem ezalatt az idő alatt is: minden gyermek egyedi és megismételhetetlen. Így aztán olvashatsz akármilyen cikket a neten, kaphatsz akármilyen tippet/trükköt az orvostól, védőnőtől, családtól, barátoktól, azt biztos, hogy egyénileg rá kell szabni a te gyerekedre, de lehet még úgy sem fog tudni könnyebben megnyugodni/elaludni stb, mert az a módszer például nem nektek való. Vagy éppen az a módszer senkinek sem lenne való, de ha már 30-40 éve így működnek a dolgok, miért is változtatnánk rajta, igaz...?
 
Eleinte nehéz, nagyon nehéz. Nem segít az sem, hogy a kórházban a szülés után nemcsak, hogy semmibe vesznek, de még rossz érzéseket is keltenek az emberben napokon keresztül: a kiszolgáltatott helyzettel visszaélni és a kismamákon tölteni le a feszültséget nem éppen egészségügyi dolgozóhoz méltó hozzáállás lenne (meg úgy senkihez sem). Az sem tesz éppen jót, hogy a tápszerpárti gyerekorvosod próbálja leépíteni a szoptatással kapcsolatos önbizalmadat és hogy a védőnőnek szegezett kérdésekre csak általános igazságoknak megfelelő válasz-szerűségeket kapsz. Ennek a tetejébe érkeznek a rokonok, barátok és ismerősök tanácsai, amik a legtöbb esetben szöges ellentétei egymásnak.
 
Éppen ezért az első gyermek egy kis kísérleti nyúl, egészen addig amíg rá nem találsz önmagadra és az elveszett önbizalmadra, amit fel kell hogy építs az új szerepedben is, mint anya. Nem mondom, hogy hibákat követünk el, fogalmazzunk úgy, hogy tapasztalatokat gyűjtünk az út során, amikre aztán nem feltétlenül vagyunk büszkék:
 
Hagytam az ölemben sírni a gyerekemet, mert azt mondta a védőnő, hogy ha ráeszi a megemésztett tejre a frisset, fájni fog a hasa.  #bullshit
Majdnem kikölcsönöztünk egy babamérleget, mert az orvos szerint 24 órás mérést kellene végeznem a gyereken, hogy megtudjam hány grammot eszik/ürít naponta. #kitérdekel
Egyfolytában befeszültem, mert éreztem magamon a bíráló tekinteteket, csak mert azt teszem, amit helyesnek érzek. #sohatöbbet
Hazudtam, hogy a gyerek  kiságyban alszik, csak hogy ne kelljen mégegyszer végighallgatni a szokásos hegyi beszédet az elkényeztetésről. #mindenkibekaphatja
 
Csakhogy most már CSEND LEGYEN! Mindenki fogadja el, hogy az én gyerekemet én nevelem és úgy, ahogy helyesnek érzem. De legfőképp végre elfogadom, hogy csakis a saját józan eszemre és az ösztöneimre hallgatok, mert a lányomnak pontosan így lesz a legjobb. És nekem is.
 
Hiszem, hogy #SzuperAnyaVagyok és cselekedjek a társadalom szemében "jól" vagy "rosszul", a gyerekemnek pontosan így van rám szüksége, neki én vagyok a legjobb anya. Ő nem hiába választott a férjemmel minket szüleiként, hogy hozzánk születik le a Földre, mert pontosan azokra a tapasztalatokra van szüksége az életben, amelyeket tőlünk kap.
 
#SzuperAnyaVagy és #SzuperAnyaVagyok
Szerző: 
Instagram fiók: Pildi90

A cikk a SkandiBaby Blog #SzuperAnyaVagyok kampányának keretében jelent meg: 

szuper anya vagyok kampány skandibaby

ha Te is szívesen csatlakoznál a kampányunkhoz, tennél az Anyák mindennapjainak szebbé varázslásában, az anyákkal szembeni előítéletek lebontásáért: olvasd el a felhívásunkat, és küldj nekünk egy bejegyzést #SzuperAnyaVagyok témában. 
 
Olvasd el a többi Édesanya cikkét is a SkandiBaby Blog-on!

szuper anya vagyok kampány az anyák elleni ítélkezés lebontásáért skandibaby


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak