PYT  az új HYGGE

#szuperanyavagyok, anyának lenni, anyastressz, dán, életszemlélet, gyereknevelés, gyermeknevelés, hygge, pozitív, pyt, skandináv életmód, skandináv gyereknevelés, skandináv viselkedés -

PYT az új HYGGE

A skandinávok, közülük is a dánok a legboldogabb nemzet. Tőlük ered a hygge kifejezés is, ami nélkül a telet - szerintem - nem lehet túlélni. Tudom, persze-persze; nem csak télen lehet hyggézni, így nálam is az év minden szakába gyakorlatilag már beépült ilyen-amolyan formában.
A hygge-t már nem is kell magyarázni, annyira ismert a hazai köztudatban is a jelentése.

Aki most találkozna vele mégis először: a hygge nem más, mint bekuckózás, meghitt pillanat, egy olyan kellemes, szívet melengető momentum, ami JÓ, ami széppé teszi a mindennapokat. Ami melegít a hidegben, ami átölel. 


A dánok persze mindig kitalálnak, leporolnak valamit, amitől fitten tudják tartani a boldogságukat és elégedettség érzésüket. Nem véletlen tehát, hogy legutóbb a legnépszerűbb szónak a "PYT"-et választották. (Ejtsd "püt")
A pyt annyit jelent, mint túllendülni a jelentéktelen dolgokon, az élet megy tovább, ez nem számít. "Katonadolog", mondanánk talán mi, magyarok. 
A hygge-hez hasonlóan a pyt-nek sincsen szó szerinti fordítása. Egy hangulat, egy helyezt, amelyen érdemes túllendülni, s nem leragadni. 

 És ez hogyan kapcsolódik a boldogsághoz? Ha megtanuljuk a bagatell helyzeteket kezelni, akkor bizonyítottan boldogabb emberek lehetünk. Kevesebb stressz és kevesebb gond ér minket. Pyt felfogással megszűnik egymás hibáztatása, és a jó kerül előtérbe. Az, hogy hogyan lehetek én jobb.

A pyt megtaníthat arra is, hogy az apró nehézségekben a jót, tanulságot lássuk, amit előnyünkre tudunk kovácsolni. Hiszen a hétköznapi problémáink nagy része nem is igazi probléma.

 

Szóval kedves #szuperanyák, ha legözelebb is kiborul az a kakó, tej, leves, bármi, vagy koszol a gyerek: PYT. Nem ez az élet igazi problémája! Csak semmi stressz, az élet megy tovább! ;) 

 

 

Fotók: Pinterest


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak