Mindennapi Mondókák - a mi TOP10-es listánk

baba fejlődése, dal, ének, fejlődés, inger, mondóka, ölbeli játék, pozitív, ringató, versike -

Mindennapi Mondókák - a mi TOP10-es listánk

A ritmikusság, zene már a fogantatástól kezdve nagyon nagy szerepet tölt be a picik fejlődésében. Ritmust, biztonságot adnak, amelyet a születés utáni időszakban kiegészít a játékosság, az érintés, a ringatás, ölbeli játék. Mindemellett közös élmény az anyának és a babának, csupa pozitív ingerrel. Igazi baba-mama-hygge, ráadásul bárhol, bármikor! Rajtatok múlik!
A téma szakértői szerint minél több - a gyermek korának megfelelő- inger éri a babát, annál inkább fejlődik a gyerkőc intellektusa, alakulnak ki az agy idegi összeköttetései. Mivel a legtöbb mondóka ritmikusságához testi stimulálás is tartozik, mely gyakran csattanóval végződik, szuper hatással van. Gondoljunk csak bele: hanghatás, érintés, zötykölődés, csikizés, nevetés, kacagás.
Az önfeledt anya/apa-gyerek élmény mellett a mondókák, versikék segítik a memorizálást, a szókincs bővítését, képzelőerőt. Sőt, még az iskolás években is sokat kamatoztathatnak belőle a gyerekek, hiszen olvasás- és ezzel együtt az írni tanulásban is sok könnyebbséget adnak.
Egész pici korban egyszerűbbekkel érdemes kezdeni (0-tól 1 éves korig):
"Sima út, sima út, Gö-rön-gyös út, gö-rön-gyös út, KÁTYÚ"
A versike közben először ringasd finoman a babád (sima út), majd a göröngyös szakaszra érve már darabosabban. A kátyúnál pedig hirtelen guggoljatok le, mintha beesnétek egy jóóóó nagy mélyedésbe. Már üldi tudó gyerkekeknél az öben is el lehet játszani.
"Sűrű erdő, Kopasz mező, Pillogó, Szuszogó, Tátogó, Ez meg itt a csiklandó!"
Ezt a mondókát is, mint a legtöbbet, lassan kell kezdeni, miközben jól összekócoljuk a hajat. Majd simítunk egyet a homlokon. Finoman lesimítjuk a szempillákat, megérintjük a kicsi orrocskát és szájacskát, végül a csattanónál megcsiklandozzuk a hasat és bárhol, ahol csikis a pici, hogy jó nagy kacagásokat hallhassunk.
Nagyon jó stimulálja a talpacskákat a következő, patkolós mondóka:
"Itt van a patkó, Itt vannak a szögek, éééés durrr-durr-durr-durr Beverjük a szögeket."
Rajzoljunk patkót a gyerkőc lábára. Majd határozottan a mutató ujjunkkal jelöljük be a szögek helyét (megszurkáljuk a talpacskát). Ezután az öklünkkel bekalapáljuk a szögeket. Utána jöhet az újabb és újabb patkolás, minkét lábacskán.
Egy éves kortól már igazlamsakabbak azok a mondókák, ahol a gyerkőc is interaktívan részt vehet:
"Áspis, kerekes, Útifüves, leveles, Bíbola, bíbola, Pacs-pacs-pacs!"
Kezünkbe vesszük a pici tenyeret, amin szépen lassan köröket rajzolunk. Majd négylevelű lóherét - hogy hozzon szerencsét! A bíbolánál hosszan, tenyérrel nagyokat simítunk - elhúzzuk, elűzzük ezzel a rossz kedvet, majd a végén a tenyérbe pacskolunk. Igazi népi ráolvasás!
Szintén csikizős mondóka az alábbi:
"Kerekecske, dombocska, Itt szalad a nyulacska; Erre megyen, itt megáll, Itt egy körutat csinál, Ide bújik, ide be, Pici Anna ölibe."
Lassan kezdjük, akár a többi mondókát. Szépen lassan körözünk. Lehet a tenyéren, háton vagy akár a talpacskákon kezdeni. Onnan elszaladunk, lépegetünk a két ujjunkkal a has/nyak irányába, amit megkerülünk. Majd a végén hason, hónaljnál jól megcsikizzük. A gyerkőc neve természetesen a sajátjára helyettesíthető!
"Gyí, paci, paripa, Nem messze van Kanizsa. Odaérünk délre, Libapecsenyére!"
Üljünk le egy székre, magunkkal szemben az ölünkben üljön a gyermek. A mondóka ritmusa szerint zötyögtessük a lábunkat, s vele együtt a gyerkőcöt. A mondóka harmadik soránál gyorsítsunk a tempón, a legvégén pedig vagy lecsúsztatjuk a kinyújtott lábunkon, vagy felemeljük (apukák fel is dobhatják picit, finoman) a gyerkekek. Nagyon élvezik, nálunk ez az egyik kedvenc!
Ha pedig a hangokkal szeretnénk játszani:
"Mit varrsz? Mit varrsz? Mit varrsz? Mit varrsz? Papuuuuu-csot-csot-csot-csot, Kinek-kinek? Kinek-kinek? Ennek a szééééép kislánynak-nak-nak. Zsófinak-nak-nak, Bíró lányának-nak-nak."
Terészetesen itt is a név a saját gyermek nevével helyettesíthető!
Mindegyiket akár többször is elmondhatjátok egymás után. Azzal külön igzgalmat visztek a közös játékba, ha hol normál hangerővel, hol suttogva, hol lassabban, hol gyorsabban mondókáztok, néha egy-egy kisebb vagy nagyobb hatásszünetet tartva.
És ha a kicsi nemzetközi közegben cseperedik, akkor az angol nyelvű mondókák sem hiányozhatnak!
Fürdés után...:
After a bath, I try, try, try To wipe myself, Till I’m dry, dry, dry. Hands to wipe and Fingers and toes, And two wet legs and A shiny nose.
Buborékfújáskor:
Hello bubbles, hello bubbles, Come and land, come and land. Right in the middle, right in the middle, Of my hand, of my hand.
És egy angol klasszikus:
Twinkle, twinkle, little star How I wonder what you are Up above the world so high Like a diamond in the sky Twinkle, twinkle little star How I wonder what you are When the blazing sun is gone When he nothing shines upon Then you show your little light Twinkle, twinkle, all the night Twinkle, twinkle, little star How I wonder what you are
Nektek is van kedvencetek?

Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak