Felkészülés a szoptatási időszakra

baba, laktáció, mellgyulladás, mellpárna, Mit mond a szakember?, szoptatás, tanács, tanácsadó -

Felkészülés a szoptatási időszakra

- Mit mond a szakember, Bartos Rita babagodozási tanácsadó? -

 

A szoptatásról, illetve annak fontosságáról még mindig kevés szó esik, sok első babás kismama ismerete hiányos. A szülés, mint téma sokkal inkább előtérben van, többet beszélünk róla, készülnek rá a kismamák, ugyanakkor a szoptatás legalább olyan fontos és odafigyelést igényel.

Bevallom, én magam sem tulajdonítottam ennek megfelelő figyelmet az első gyermekem születése előtt. Mindent magától értetődőnek gondoltam; hiszen „majd megy az magától, csak mellre teszem a babát, és mindketten, ösztönösen tudjuk a dolgunkat”. Hatalmas szerencsémre valóban relatív egyszerűen ment, ám a környezetemben – kórházi szobatársak, éppen akkortájt szült ismerősök- mindenki valamilyen nehézséggel küszködött.

Hogyan tudnak a szülést megelőzően felkészülni, ráhangolódni az anyukák a szoptatási időszakra? Mit érdemes tudniuk, hogy ne érje őket váratlan meglepetés és sikerrel tudják szoptatni a pici babájukat? – erről beszélgettünk Bartos Rita babagondozási tanácsadóval.

Fel lehet és fel is kell készülni. A könnyűnek hitt út valóban nehezebbé válik időnként. A szoptatásfelkészítő konzultációk többek között épp ezt a szerepet is hivatottak betölteni.  Ilyenkor arról is szó esik, hogyan fogjuk, hogyan tegyük mellre a babát.  Emellett, a leggyakrabban a kismamák a szülést követően azért keresnek meg, mert „nincs elég tejük” vagy, mert  ,,hozzá kellene már táplálniuk”, de nem szeretnének. Olyan is sokszor előfordul, hogy nem fogadja el az anya mellét a baba, mert a kórházban cumisüvegből etették, illetve a kisebesedett mellbimbó, csomós fájós mell, vagy az etetés közben elalvó, ”lusta” baba is gyakori panasz.  Ezek a leggyakoribb problémák.

Mint szinte minden, a szoptatás körüli panaszok is kiküszöbölhetőek, orvosolhatóak. Gyakran lehet arról olvasni, hogy a mellek melegen tartása, szellőztetése javasolt. Mégis, mivel és hogyan? Milyen praktikákat tudsz javasolni?

Minden probléma egyedi és a megoldásokat is egyénenként kell keresni. Általánosságban egy mellbimbó sebesedésnél vagy egy gyulladt mellnél javasoljuk, hogy sokat legyen szabadon a mell, de ezektől eltekintve is fontos, hogy olyan melltartót válasszunk, ami nem szorítja el a mellet.  A mellek melegen tartásának mikéntje problémafüggő. Gyulladt mell esetén fontos a mell folyamatos ürítése, a sok folyadék és ágynyugalom. Szoptatás, fejés előtt a mellett 2-3 percig melegítsük, utána 5-10 percig hűtsük.

A mellek melegen tartására ideálisak a merinói mellpárnák, hiszen a testhő megtartása, temperálása mellett számtalan további varázslatos tulajdonsággal rendelkeznek. Sokkal több nedvességet tudnak magukba szívni, ezáltal nem kelt diszkomfort érzetet a viselésük. Nem kell tartani a kellemetlen szagoktól, mivel a merinói gyapjú lélegzik. Lélegezni hagyja a bőrt, szerkezetének köszönhetően pedig saját súlyának akár 40%-át is képes magában tartani; mindemellett természetes lanolin tartalommal rendelkezik. Ezeket a mellpárnákat akár 2-3 napig is lehet viselni a nap 24 órájában, kellemetlenségek nélkül. Használatuk ebből kifolyólag költséghatékony. Neked mi erről a tapasztalatod?

 
Igen, ez így van. A lanolin egyre inkább előtérbe kerül a mellápló krémek piacán, speciálisan szoptató anyáknak ajánlják, hogy védje és megnyugtassa az igénybe vett mellbimbót. A mosható, merinói mellpárna valóban költséghatékonyabb az eldobható betétekkel szemben.
Itt szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy a mellbimbó sérülések jelentős része a nem megfelelő pozicionálástól jön létre. Ilyenkor nagyon fontos segítségét igénybe venni, hogy megtanuljuk,  a megfelelő szoptatási technikákat. Természetesen a folyamatos használat és nedvesség is próbára teszi ilyenkor a mellet, ezért is fontos a megfelelő lanolin tartalmú krém kiválasztása.

Mikor van ezekre először szükség, mikor szerezzék be ezeket a termékeket az édesanyák?

Már várandósság alatt is meg lehet tenni, de az sem probléma, ha a baba születése után tesszük. Használatát csak a szülés után és a tej beindulását követően szükséges elkezdeni. Vannak ritka esetek, akik már észreveszik, hogy előtej ürül a mellükből várandósan is. Más teendő azzal nincs, de a komfort érzetet javítja, ha használunk a melltartóba egy betétet, hogy felszívja a nedvességet.

Annak érdekében, hogy minél eredményesebben tudja szoptatni a kismama a babáját talán a legfontosabb, ha nehézséget tapasztal, mindenképp merjen hozzáértő segítséget kérni.

Valóban, szakképzett szoptatási tanácsadót már a szülést megelőzően is nyugodtan fel lehet keresni, hogy az édesanya felkészülten érkezzen a kórházba, ne érje őt kudarc élmény. Mindenképpen ajánlatos szakemberhez fordulni, abban az esetben, ha elakadást vagy nehézséget tapasztalnánk a szoptatásban, ha úgy érezzük, hogy valamit nem csinálunk jól, akad valami fájdalom, probléma időközben. Illetve, ha a sok tanácstól összezavarodva azt sem tudjuk pontosan mit akarunk, hogy is lenne a legjobb nekem és a babának.

 

És hogy mi a sikeres szoptatás titka? A rengeteg türelem és kitartás, probléma esetén pedig hiteles segítséget nyújtó szakember bevonása. Így a siker és a boldogság nem marad el!

 

Amennyiben problémád, kérdésed merülne fel a szoptatással kapcsolatban, fordulj bátran Bartos Ritához (www.bartosrita.hu) vagy írj nekünk az info@skandibaby.com mail címre!

 

A SkandiBaby támogatja az anyatejes táplálást. Egyik legnépszerűbb termékünk a merinói gyapjúból készült, mosható mellnyugtató mellpárna, mely kiváló társ a szoptatási időszakban. 

Olvass a merinói gyapjú áldásos hatásairól bővebben ide kattintva.

Mosható merinói gyapjú mellpárna szoptatáshoz melltartó betét

 

 

.

 


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak