Fajátékok fejlesztő és további kedvező hatása

élmények feldolgozása, fajáték, fejlesztő hatás, játék, játékok, kisautó, kiselefánt, örök darab, szerepjáték, természetes -

Fajátékok fejlesztő és további kedvező hatása

Annyira felgyorsult a világ, hogy a városi ember egyre inkább elszakad a természettől, ritkán adódik módja a természetet csak úgy élvezni, megélni. Lelassulni az évszakokkal, vagy mint ahogyan azt Kippkopp is teszi a mesében, csak pusztán rácsodálkozni a rét apró csodáira.
Nem csoda, emiatt az elszigeteltség miatt tört be a lakásdekoráció és ruhaipar divatjába a pálmaleveles, dzsungeles motívum.

A természet ős-szeretete és a természetes dolgok iránti odaadásunk miatt mi magunkon és a gyerekeinken is azt tapasztaljuk, hogy sokkal izgalmasabb a minket körülvevő, természetes anyagokból készült játékokkal játszani.

A fa sosem unalmas, mindig szép marad. Időt álló - minden szempontból. Hangja sem szakítja szét egy másodperc alatt a szülők idegeit, sok zenélő kütyüvel ellentétben. ;) 

Egy ügyes kező fafaragó mester puhára tudja formálni anyagát, hogy a pici, pihe-puha kezecskék is ügyesen meg tudják markolni az első autót, gurulós figurát. 

 

Jean Piaget svájci pszichológus három korosztályt határoz meg a játék, mint fejlesztő eszköz alapján.

Az első egy-két évben a felfedezésé a főszerep. Ilyenkor a fogás, a harapás, a fizikai mozgások kötik le a piciket.
Ezzel fejlődik a motorika, és elkezd kialakulni az "én tudat". Én mozgatom a kisautót, elgurul, ha meglököm. Valamint ez a játék az "enyém", én játszom vele.

Később, két éves kortól iskolaérettségig már a szerepjáték kerül előtérbe és ezzel együtt a határtalan fantázia. Hagyjunk teret, hogy kibontakozzon! Legjobb módja, ha a játék egy eszköze a fatázia megvalósulásának. Történetet kreál, kiszínezi képzelőerejével, vagy akár új funkciót is ad a körülötte lévő tárgyaknak. Így lesz egy natúr, fa kisautóból versenyautó, menyasszonyi kocsi vagy éppen taxi. 

Tovább finomodik a motorika, a fogás, a formaismeret, és a tér megtapasztalása. A fantázia segít az élmények feldolgozásában, melynek a játék alapvető eszköze, hiszen abban tudják a gyerekek leginkább kifejteni, mi történt velük. 

Az első iskolai években már a szabályokra is odafigyelnek a gyerekek. Szabályok nélkül ugyanis nincs közösségi játék. A rendelkezésre álló játékokat hogyan osztozzanak a játékokon, milyen szabályok mentén tudnak együtt játszani. 
Ekkor fejlődnek ki a szociális készségek, közösséghez való tartozás érzése. Fejlődik az empátia.

Mi azért szeretjük a fa játékokat, mert azok a fent említett számtalan pozitív vetület mellett igazi, örök kedvenc játékká válnak. Értékállóak és szépek. Emléket adnak.

Ha Neked is tetszenek a fajátékok, nézz körbe webshopunkban! Kézműves, egyedileg készült, fa játékainkat itt találod: https://skandibaby.com/collections/skandi-jatekok 

Szeretettel. Szívből. Természetesen.

 

 

 


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak