És neked van kedvenc gyereked? - mit mond a pszichológus, hogyan kezeld a helyzetet

család, kedvenc gyerek, pszichológia, testvérek, újrakezdés -

És neked van kedvenc gyereked? - mit mond a pszichológus, hogyan kezeld a helyzetet

Tabu, de sok szülő alig meri bevallani: az egyik gyerekét jobban szereti, mint a másikat. Pedig mindegyik a sajátja, megérdemlik a szülő figyelmét és szeretetét. 

De mégis, mit lehet tenni ebben az esetben?! 

Minden gyermek rejtély, minden kicsi személyiséget meg kell fejteni. Valaki egyszerűbben kezelhető és kiismerhető, míg mások összetettebb jellemmel rendelkeznek és több türelem, megértés, szeretet kell hozzájuk. A gyermekek (és persze a felnőttek sem) tudják sokszor egyértelműen kifejezni érzéseiket. Valaki azonnal közli az érzelmeit, valaki pedig magába fojtja bánatát és belül, önmagában emészti azokat. 

Előfordul, hogy szülőként az egyik gyermekünkkel fél szavakból is megértjük egymást, hasonlóak vagy épp ugyanazok a szokásaink; míg a másikkal folyton veszekedni kell, elszakad a cérna valamin, és eleve nehezen tolerálható szokásai vannak. Más zenét szeret, valamiért "soha nem lehet vele normálisan beszélni".
Erre a pszichológusok szerint a legjobb megoldás az új, közös szokások kialakítása. Ez lehet egy olyan alkalom például, amikor a szülő kíséri el a gyermekét a különórára. Támogatja, dicséri; sőt, útközben megállnak egy közös forrócsokizásra. Márpedig a közös nyelvet mindenkivel meg lehet találni, csak idő és akarat kérdése. A szülő felelős azért, hogy olyan helyzetet teremtsen, ahol félreteheti a szülő-gyermek kapcsolatában fellépő nézeteltéréseket és inkább partnerként, támogató szülőként lép fel.

A lényeg, hogy a szülő feladata az újrakezdés és az új, pozitív élményekkel teli szokások kialakítása. Erre mindig van lehetőség, a felelősség pedig a szülő kezében van. Egy úton-útfélen elejtett mosoly pedig soha semmibe sem kerül! ;) 

 

 

 

 

 


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak