Egy norvég APA

apa, apaság, az apa szerepe, skandiAPA, skandináv életmód, szuper, szuperAPAvagy -

Egy norvég APA

A férfiakról alkotott képhez még mindig hozzá tartozik, hogy ők erősek, nem sírnak, nem vagy szinte alig beszélnek érzelmekről; az érzelmek kimutatása pedig egyenesen a gyenge férfiak jellemzője. Ez valóban így van? Ha igen, miért?

Eva Rose norvég születés-fotós munkásságának csupán egyik célja, hogy a férfiakról alkotott sztereotípián változtasson. Igenis mutassa ki, merje megmutatni a férfi, az APA, ha örömében könnyeivel küszködik, hiszen a nőből anyává válás mellett a férfiak apává válása sem egyszerű. Ők valamelyest passzív résztvevői a család létrejöttének, nem tudják a gyermek kihordását és az ezzel járó megpróbáltatásokat az anyáról levenni. 

Andreas könnyeivel küszködött, mikor először fogta kezében pici kisfiát.

 

 

A videó gyorsan elterjedt a közösségi médiában. Sokakban felmerült a kérdés, hogy mi a a könnyek oka, esetleg a feleség elveszítése, egy nem várt komplikáció, egy maradandó sérülés? De nem. Andreas örömében, meghatottságában zokogott.

Az újdonsült szülők, Marit és Andreas, valamint a fotós a mini videó publikálásával az apák igenis fontos szerepére kívánja felhívni a figyelmet. Egy apa az anya mellett társ, a gyermeknek gondviselője. Az anyának támasz, a gyermeknek biztos pont.

Az apa fájdalomcsillapító egy szülésnél. Lelki és fizikai támasz.


Eva Rose az egyik legnépszerűbb szülés fotós Norvégiában, aki az elmúlt 20 évben körülbelül 120 szülést kísért végig kamerájával. Képei fantasztikusak, gyönyörűen visszaadják a szülést, a szülés élményt és a megszületést - mindezt tabuk nélkül, feketén-fehéren. Benne van az ember feletti fizikai fájdalom, a kimerültség, a testiség, a kiszolgáltatottság, de mindegyik megörökített pillanatban ott van az öröm, a felhőtlen boldogság; az a katartikus élmény, amely hírül adja: család született.

 

A képsorok villámgyorsan bejárták a közösségi médiát számos apának erőt és bátorítást adva: ott a helyük a szülésnél, a feleségük mellett.

 

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a szülésen való apai részévétel mind az anya, mind az apa oldaláról tisztázott  kell legyen. Mindkét fél tartsa tiszteletben a másik érzéseit, hiszen másmilyenek vagyunk, ráadásul szüléskor nem mindennapi lelki helyzettel mefűszerezve. Legyünk nyitottak egymás érzései iránt és fogadjuk el, hiszen ez is egy lépés az őszinte érzelemkifejezés felé. 

Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak