Az anyatejes táplálás és a szoptatás jótékony hatásai

Az anyatejes táplálás és a szoptatás jótékony hatásai

A korai és kizárólagos szoptatás segíti a gyermekek túlélését, ezen felül támogatja az egészséges agyfejlődést, javítja a kognitív teljesítményt és jobb tanulmányi eredményhez vezet 5 éves korban.

A szoptatás a helyes táplálkozás alapja, ami védi a gyermekeket a betegségektől. Ilyen módon, a szoptatás lehetővé teszi minden gyermek számára az egészséges fejlődést és képességeik teljes kibontakozását.

szoptatás jótékony hatásai anyatej skandibaby melltartó betét mellpárna

Miközben globális szinten a szoptatási arányok már nem csökkennek, mivel sok országban jelentős növekedés történt az elmúlt évtizedben, a fejlődő világban a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek csak 39 százaléka szopik kizárólagosan, és a 20-23 hónaposoknak csak 58 százaléka élvezi a folytatólagos szoptatás áldásait. Egyre több ország bizonyítja, hogy a jelentős és gyors növekedés lehetséges: 25 országban 20 vagy annál is több százalékponttal növekedtek a szoptatási arányok.

A szoptatás jótékony hatásai

A szoptatás jótékony hatásainak rendkívül széles a skálája. Meghatározó befolyással van a gyermekek túlélésére, egészségére, tápláltságára és fejlődésére. Az anyatej biztosítja valamennyi tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, amire a csecsemőnek az első hat hónapban szüksége van a növekedéséhez. Ezen felül az anyatej az anyától származó ellenanyagokat juttat a csecsemőnek, amik segítenek leküzdeni a betegségeket.

A szopás aktusa elősegíti a száj és az állkapocs megfelelő fejlődését, továbbá az emésztéshez és jóllakottsághoz szükséges hormonok termelődését.

mellnyugtató párna mellgyulladásra szoptatáshoz anyatejes tápláláshoz skandibaby merinói gyapjú

SkandiBaby Szoptató Ajándékcsomag

A szoptatás különleges kötődést alakít ki az anya és a kisbaba között, az anya és a gyermek szoptatás alatti interakciója pedig életre szóló pozitív kihatással van a viselkedésre, a beszédre, a jóllét- és biztonságérzetre és arra, ahogyan a gyermek más emberekhez viszonyul.

A szoptatás csökkenti a későbbi életben előforduló krónikus betegségek – mint az elhízás, magas koleszterin szint, magas vérnyomás, cukorbetegség, gyermekkori aszthma és gyermekkori leukémiák – kockázatát is. Kutatási eredmények vannak arra nézve, hogy a szoptatott gyermekek felnőttkorban jobban teljesítenek az intelligencia és viselkedés teszteken, mint tápszeren felnőtt társaik.

Az ANYATEJ tápanyag összetétele a legoptimálisabb a gyermek növekedése és fejlődése szempontjából.
Összetétele változik egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is. Védelmet nyújt az akut fertőző betegségekkel szemben -> élő immunanyagokat tartalmaz!
Klinikai tanulmányok bizonyították, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban, és felső légúti fertőzésekben.

 • Csökkenti az allergia (3,6X/3 hó), a cukorbetegség (64%), a szív- és érrendszeri betegségek, ekzéma (72%), leukémia (17-23%/6hó) kialakulásának esélyét.
 • Hosszútávon védelmet nyújt a magas vérnyomás és az elhízás (4%/hó) kialakulása ellen.
 • Gyulladáscsökkentő és antimikrobás hatása alkalmassá teszi, hogy orrcseppnek, szemcseppnek használjuk.
 • Segíti a sebes mellbimbó gyógyulását.
 • Az anyatejből jobban felszívódik a vas 50% (tápszerből 7%), a kálcium 75% (tápszerből 50%).
 • Az anyatej elősegíti az agyfejlődést és a bélrendszer megfelelő érését.
 • Az anyatej serkenti a baba saját immunrendszerét.
  A benne lévő fehérvérsejtek képesek a baktériumok elpusztítására.
 • Az anyatej elősegíti a jótékony baktériumok növekedését (lactobacillus bifidus), ezáltal nem hagynak teret az ártalmas baktériumok növekedéséhez.
 • Azonnal fogyasztható, nincs szükség előkészületekre.

A tápszerek NEM tartalmaznak élő sejteket, antitesteket, fertőzésellenes összetevőket, így nem védik aktívan a kisbabát!

Váltott mellből szoptatás segíti a kéz-és szem mozgáskoordinációját, az idegrendszer fejlődését.

Gyakorlatilag minden anya képes szoptatni, ha megfelelő támogatást, tanácsot és bátorítást kap, továbbá gyakorlati segítséget a felmerülő nehézségek megoldásához. Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy az anya és újszülött között megvalósuló, korai bőrkontaktus, a gyakori, korlátozás nélküli szoptatás a folyamatos tejtermelés biztosításához, valamint a mellre helyezéshez nyújtott segítség növeli az esélyét annak, hogy a szoptatás sikeres lesz.

A szoptatás hozzájárul az anya egészségéhez közvetlenül a szülés után, mert segít csökkenteni a szülés utáni vérzést. Rövid távon a szoptatás késlelteti a termékenység visszatérését, hosszú távon pedig csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, az emlő-, méh- és petefészekrák előfordulásának esélyét. A tanulmányok összefüggést találtak az anyáknál a szoptatás korai befejezése és a szülés utáni depresszió kialakulása között is.

A Skandináv anyák és védőnők között már régóta elterjedt, hogy kifejezetten jó hatással van az anyatej termelésre és a mellgyulladás kezelésére - megelőzésére a mellek melegen tartása.

SkandiBaby Merinói gyapjú mellpárna


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak