A kreativitás tanítása Norvégiában

gyereknevelés, játék, norvég, skandináv életmód, szabadtér -

A kreativitás tanítása Norvégiában

A norvég óvodákban, iskolában a szabadban tartják a foglalkozásokat. Hogy miért - még akkor is, ha rossz az idő és ha hideg is van?  

A gyerekek magas (fenyő)fára másznak, fák közé feszített hálón lavíroznak, ágakon hintáznak. Mindezt téli hidegben, hóban, fagyban, erdei környezetben. Szürkületben, felámpával a fejükön. Annyira szeretnek kint játszani, hogy a legnagyobb téli hidegben is a 6 évesek 80%-a a szabadtéri mókát választja. 

A szabadban a gyerekek jobban megtanulnak önállóak lenni, a feladatokkal megküzdeni. Nem kérnek állandóan segítséget, inkább egymásnak nyújtanak támaszt, ha szükség van rá. Szabadok, hiszen a természetben még határok sincsenek. Önállóan próbálkoznak, nekirugaszkodnak egy-egy "feladatnak", és addig-addig kezdik újra, míg sikerrel nem járnak. Segítenek egymásnak a gyerekek, és ez jó érzéssel tölti el őket. Ez azért fontos, mert a közössében fontosak érzik magukat, ahol szeretik, megbecsülik őket. Boldognak és fontosnak érzik magukat. És ez a legfontossabb. 

Ráadásul a szabadban töltött aktív mozgással fejlődik a gyerekek kreativitása és kritikus gondolkodásmódja, valamint csökken a hiperaktivitási, figyelemzavaros hajlam.

Erre a norvégok tudatosan figyelnek. Hiszen a norvég közmondás is úgy tartja, hogy "nincsen rossz idő, csak rossz felszerelés" (Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.)  és aki a szabad levegőn van, soha nem rosszkedvű (Ut på tur, aldri sur.). 

A témáról szóló videót itt tudod megnézni. 

 

Forrás: CNN, kijknaar.tv


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak