A bio pamutról - avagy miért fontos, hogy odafigyeljünk mit viselünk?

alapanyag, bio pamut, öko pamut, vegyszermentes -

A bio pamutról - avagy miért fontos, hogy odafigyeljünk mit viselünk?

Sokszor felmerül bennünk a kérdés, mit is jelentenek a különböző minősítések a ruhákon, miért is lesz nekünk jobb, ha kifejezetten ezeket keressük? 

Kezdjük az elején:

1. A Pamut jó! De miért is?

Igen, igen, ezt már megtanultuk, nézzük a ruhák címkéjét, hogy minél magasabb legyen a pamut aránya az összes többi alapanyaghoz képest, de miért is? :)

Köztudott, hogy  természetes szálas anyagok közül a leggyakrabban felhasznált a pamut, hiszen kiemelkedőek a  fiziológiai tulajdonságai: a kiváló nedvszívó és légáteresztő képesség -  saját tömegének közel 65%-át is képes felvenni.

A pamut kopásálló, jó tartósságú szövet, nedvesen masszívabb anyag. Érintése, finom, természetes, ezért is nevezzük többek között bőrbarátnak. 

2. No de mit tud ez az öko vagy bio pamut?

Megdöbbentő, hogy világviszonylatban az összes növényvédő szer egynegyedét a gyapot (a pamut alapanyaga) permetezésére fordítják. Egyetlen póló pamut alapanyagának előállításához egy teáscsészényi vegyszert használnak fel.

A gyapot nagyon kényes növény, ezért annak védelme érdekében igen sok növényvédő szert kell alkalmazni, amelyek viszont környezet- és egészségkárosító hatásúak. Egyes kártevők ellen a gyapot magjának csávázásával védekeznek a termesztők, más fertőzéseket, kártékony rovarokat pedig permetezéssel iktatnak ki (a hagyományos gyapotot 14-szer permetezik.) 

Az ökológiai gazdálkodású gyapotföldeken nem szabad sem genetikailag módosított gyapotot termeszteni, sem bármiféle mérgező anyagot használni, így növényvédő szereket sem.

A biopamutból készült késztermékek nem tartalmaznak az egészségre káros anyagokat.  Az alapanyagot növényi és ásványi eredetű anyagokkal festik, nem tartalmaznak nehézfémeket, formaldehidet, ami különösen allergizáló hatású.

A gyártás során az alapanyagokon nem megy végbe semmilyen szintetikus, vegyi textilképzési folyamat. Nem használnak optikai fehérítőket.

A biopamut tiszta, természetes, és légáteresztőbb, jobb az érzékeny bőrnek. Mivel az organikus pamut termesztése és gyártása mérgező vegyi anyagok nélkül történik, így mentes marad a szintetikus mérgektől, melyek a bőrrel való érintkezés útján akár véráramba is bekerülhetnek.
Vegyileg kezelt ruhanemű, pelenka, ágynemű a bőr természetes egyensúlya ellen hat, mert akadályozza a bőr szellőzését és természetes légzését. Érzékeny bőrűeknél és kisbabáknál gyakran ekcémát vagy más bőrirrítációt okoz.

3. No és nem elhanyagolhatóak a környezetvédelmi és társadalmi szempontok sem, melyekről egy következő Blog bejegyzés keretében fogunk írni!

Nálunk csak és kizárólag bio alapanyagokból, fenntartható módon készült ruhákat és kiegészítőket vásárolhattok. Nézzetek körül a WebButikunkban!

Szeressetek minket a Facebookon, iratkozzatok fel a hírlevelünkre!

Szeretettel. Szívből. 

A SkandiBaby csapat

www.skandibaby.com 


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak