5 Skandi tipp, hogy hangulatos legyen a halloween

halloween, hygge, menü, nordic, október 31., ősz, skandináv életmód -

5 Skandi tipp, hogy hangulatos legyen a halloween

A skandináv országokban is -akárcsak Magyarországon - a 2000-es évektől kezdett igazán népszerűvé válni a halloween. Az áttörést az angolszász horror filmek és tévé műsorokból vett tökök, jelmezek, szokások hozták.

Ez olyannyira beszivárgott az északi kultúrába, hogy ma már minden óvodában, iskolában ünneplik és egyre inkább az otthonokban is jelen van a halloween. A gyerekek beöltöznek, töklámpást faragnak és ijesztgetik egymást, a vacsoraasztalra pedig  r é m s é g e s e n  finom falatok kerülnek. 

A halloween egészen pontosan egyetlen nap. Ez minden évben október 31., hiszen ez mindenszentek (nov. 1.) előestéje. Ezen az estén a gyerekek csapatokat alkotnak és körbejárják a környék házait. Knask eller knep!, vagy ahogy az angol mondja: Trick or treat! -kiabálják. Édességet vagy csínyt! 

 A gyerekek halloween kosárban vagy vödörben gyűjtik össze a csokit, sós lakritzt (medvecukrot), gumicukrot. 

Ha valaki nem ad, ne lepődjön meg, ha egy felásott  gödröt talál másnap reggel a kertjében, vagy éppen az egyik kedvenc balkonnövényét körbetekerték vécépapírral. (Hozzáteszem, Norvégiában nincsen kerítés, így könnyű dolga van a gyerekeknek!;) )

 

 

A SkandiBaby 5 tippje:

  1. Gondold végig, milyen halloween hozzávalókra lesz szükséged, tervezd meg és szerezd be a szükségeseket!
  2. Készíts halloween vacsorát, a menüje legyen egyszerű: sütőtök krémleves, és horrorisztikus finomságok, pl. levágott ujj alakra sütött sajtos rúd, szellem-pizza - további inspirációkért fusd végig a képeinket (görgess a bejegyzés végére)!
  3. A lakás, étkező asztal dekorálásába vond be a gyerekeket! Bármit használhatsz, ami fekete és narancssárga. Pl. fekete filctollal mandarinra festett halloween tökfej, sárga falevelek, vérnyomként elhintett paprikapor a fehér terítőn, töklámpás... 
  4. Az ital is legyen vérpiros vagy narancssárga! Gyerekeknek narancslé vagy meggylé, piros multivitamin; felnőtteknek Aperol, Bloody Mary.
  5. Szerezd be időben a halloween édességeket, nehogy hozzád is becsöngessenek a kis szellemirtó csapatok! ;) 

 

 


Hozzászólok

Kérjük légy egy kis türelemmel, míg adminisztrátoraink megjelenítik hozzászólásodat!

Kulcsszavak